www.ristila.com -> VALOKUVAUS -> JOHDANTO

JOHDANTO    |    TAUSTANI    |    DIGIKAMERA    |    VARUSTEET    |    HARRASTAJAN TYÖTAPA    |    ETEENPÄIN!    |    AMMATTILAISEN TYÖTAPA    |    LINKKEJÄ
 

Valokuvauksesta

Valokuvaus on ollut pitkään lähellä sydäntäni. Kuvia on tullut otettua ihan kakarasta asti, välillä enemmän ja välillä vähemmän.

Täällä kerron omista kokemuksistani, työtavoistani ja käyttämistäni laitteista ja varusteista. Tarinat pyörivät lähinnä digikuvauksen ympärillä, sillä digikuva on jo vuosia sitten syrjäyttänyt perinteisen kemiallisen valokuvan omalla kohdallani. Moni ohje digikuvaajalle pätee kyllä myös kemiallisen kuvauksen harrastajalle. Ja voihan filmit aina skannata ja vedostaa digitaalisesti.

Osa teksteistä on syntynyt työpaikan kamerakerholle pitämieni kurssien myötä, osa ihan muuten vaan kun samat asiat ovat nousseet esille uudelleen ja uudelleen keskusteluissa muiden harrastajien kanssa. Vastaukset etsittyäni olen sitten kirjoitellut asiasta osion tänne, jotta voin vastata kysymykseen seuraavalla kerralla viittaamalla ristila.com:iin! :O)

Jos löydät virheitä, epämääräisyyksiä tai ristiriitaisuuksia, kerro ihmeessä siitä minulle. Koetan esittää asiat johdonmukaisesti ja ymmärrettävästi, mutta se nyt vain on välillä hirmuisen vaikeaa. Linkki sähköpostiosoitteeseeni löytyy joka sivun alalaidasta.

Kuviani on esillä galleria-osiossa, vaellustarinat-osiossa ja kaikki vanhat etusivun kuvat ovat sivulla vanhat etusivut. Blogissani Maallemuuttajan päiväkirjassa on myös valokuvia.

Taustani-sivulla on muutama sana taustastani valokuvauksen harrastajana.

Digikamera-sivulla on tarinaa digitaalisen kameran toiminnasta, digitaalisella kameralla kuvaamisesta sekä digitaalisen kameran hyödyistä ja haittapuolista.

Varusteet-sivulla on varustelistaa digikuvaajan kameralaukkuun ja laboratorioon eli tietskarinurkkaukseen.

Työtapa-sivulla on oma vanhempi "harrastajan työtapani" eli workflow, tapani kuvata, käsitellä ja tulostaa digitaaliset kuvani. Tämä "harrastajan työtapa" perustuu jpg-kuvien ottamiseen ja käsittelemiseen. Jpg-muotoisilla kuvilla on aloittelijan helpompi saada aikaan hyvää jälkeä kuin RAW-muotoisilla kuvilla.

Eteenpäin! -sivulla on joukko lyhyehköjä kirjoitelmia erilaisista työtapaa sivuavista yksityiskohdista sekä laajennuksista ja parannuksista esittelemääni harrastajan työtapaan.

Ammattilaisen työtapa -sivulle tulee on kehittyneempi mutta myös monimutkaisempi työtapa digitaaliseen valokuvaukseen. Ammattilaisen työtavassa kuvataan RAW-formaatin kuvia, kehitetään ne Adobe Camera Raw -ohjelmalla 48-bittisiksi TIFFeiksi, käsitellään TIFFit Adobe Photoshopilla, tallennetaan lopputulos veppiin tai tulostetaan se profiloidulla tulostimella. Tämä mahdollistaa harrastajan työtapaa paremman teknisen jäljen, mutta on sen verran monimutkaisempi että asiaan vihkiytymätön helposti saa aikaan kehnompaa jälkeä kuin harrastajan työtavalla. Harrastajahan minäkin olen mutta minulla on jo vuosien kokemus tuosta helpommasta työtavasta...

Linkkejä-sivulla on linkkejä käyttämiini web-sivustoihin ja kirjallisuusviitteitä. Amazon on Luojan lahja harrastajalle, sieltä löytyy varsin edullisesti paljon sellaista kirjallisuutta, jota suomalaisissa kirjakaupoissa ei voi selailla. Olen listannut tänne parhaiksi havaitsemiani kirjoja, sillä kirjojen "löytäminen" on osoittautunut välillä varsin hankalaksi touhuksi. Ristila.com suosittelee, toivottavasti näistä on hyötyä muillekin!

Blogissani Maallemuuttajan päiväkirjassa on myös valokuvausaiheisia postauksia. Toivottavasti kiinnostavaa luettavaa sekin!

Copyright © Jussi Ristilä 2003 - 2008. Viimeksi päivitetty 26.5.2008.
www.ristila.com