www.ristila.com -> VALOKUVAUS -> LINKKEJÄ

JOHDANTO    |    TAUSTANI    |    DIGIKAMERA    |    VARUSTEET    |    HARRASTAJAN TYÖTAPA    |    ETEENPÄIN!    |    AMMATTILAISEN TYÖTAPA    |    LINKKEJÄ
 

Linkkejä

Web

Luminous-Landscape on paras digitaalisen valokuvauksen tekniikkaan ja kuvankäsittelyyn erikoistunut saitti. Sieltä löytää hyvin kirjoitettuja, selkeitä ja mielenkiintoisia artikkeleita niin digitaalisen valokuvauksen tekniikasta kuin menetelmistä ja laitteistakin. Näkökulma on maisemakuvaajan ja testatut laitteet ovat kalliimmanpuoleisia ammattilaitteita. Välillä mukaan osuu harrastajalaitteitakin. Painopisteestä huolimatta mielenkiintoista luettavaa myös harrastajalle ja erilaiset tutoriaalit ja esseet ovat erinomaista opiskelumateriaalia. Saitin pääasiallinen toimittaja Michael Reichmann on tehnyt pitkän uran valokuvaajana ja hänellä on kompetenssia sanoa asioita. Tällä miehellä on mielipiteitä, samoin kuin saitin muillakin kirjoittajilla. Lisäksi materiaalia tulee lisää harva se päivä. Tätä voi lukea kuin hyvää aikakauslehteä. Todellinen aarreaitta!

Digital Photography Review on paras kameratestejä tekevä saitti. Täällä ei välttämättä ole se ensimmäinen arvostelu, mutta täällä on se paras. Samaan tyyliin tehdyt mittaukset helpottavat kameroiden vertailua. Saitilla on myös aktiivisia keskustelupalstoja lähinnä harrastajille. Uusimpana aluevaltauksena on objektiivien testaaminen.

Ohjelmia

PhotoRescue on monen ammattilaisenkin kehuma työkalu korruptoituneen muistikortin pelastamiseen. Omat kokemukseni ovat olleet hyviä, sen kerran kun ohjelmaa käytin sain pelastettua kaikki kuvani. Jostakin kumman syystä nämä korttiongelmat tulevat haastavammissa tilanteissa kuin kotona, itse pelastin kuvia Intiassa hotellissa ja Reichmannin retkikunta pelasti korttejaan Antarktiksella. Useamman gigan kortin rouhimiseen aikaa kannattaa varata tunteja.

Kirjoja valokuvauksen tekniikasta

Michael Langford: Basic Photgraphy ja Michael Langford: Advanced Photography ovat varmasti jokaiselle valokuvausta oikein koulussa opiskelleelle tuttuja. Nämä ovat ne valokuvauksen oppikirjat, joista ammattivalokuvaajat imevät perusteensa. Näkökulma on ammattilaisen, mutta jos sen kestää ovat kirjat erinomaista luettavaa myös harrastajalle. Täällä on selitetty kaikki valokuvauksen perustekniikka kameroiden toiminnasta filmeihin, objektiiveihin ja lisävarusteisiin. Kiinnostaako objektiivin kontrastin (engl. contrast) ja piirtotarkkuuden (engl. resolution, fine detail) vaikutus kuvan aistittuun terävyyteen eri katseluetäisyyksillä? Entä pehmeäpiirto-objektiivin toiminta? Entä tilt-shift-objektiivin käyttö kuvan tarkennustason kääntämiseen tai perspektiivin korjailuun? Opi lisää lukemalla hyvää kirjaa!

Mikkel Aaland: Shooting Digital on aloittelevalle tai hieman pidemmälle ehtineellekin harrastajalle hyvä tietopaketti digikameran toiminnasta sekä kuvaamisesta yleensä. Alkeet kuten valottaminen, ajat ja aukot ja sen sellaiset oletetaan lukijan jo tuntevan. Pidemmälle ehtinyt amatööri ei kyllä tästä kirjasta paljoa kostu.

Focal Press -kustantamolla on Essential Skills -sarjassa lukuisia hyviä oppikirjoja valokuvauksen tekniikasta. Omaan hyllyyni hiljalleen kahlattavaksi ovat päätyneet John Child, Mark Galer: Photographic Lighting, Mark Galer: Location Photography, John Child: Studio Photography, Mark Galer, Les Horvat: Digital Imaging.

Kirjoja kuvankäsittelystä

Martin Evening: Adobe Photoshop CS3 for Photographers on yksi lukuisista Photoshop-kirjoista. Tämä kirja on kuitenkin kirjoitettu valokuvaajan näkökulmasta eikä kuvankäsittelyssä tarpeettomia ominaisuuksia käsitellä kirjassa laisinkaan. Tämä kirja ei lähde aivan perusteista ja etenee välillä vauhdikkaasti, mutta tähän mennessä paras omaan hyllyyni päässyt esitys asiasta. Jokaiselle Photoshop-versiolle tulee uusi painos. Ainakin osa painoksista on ollut saatavilla myös suomeksi. Ainakin englanninkielisessä versiossa on mukana romppu, jossa on muun muassa videoleikkeitä kirjassa esitetyistä asioista. Suosittelen!

Bruce Fraser, Chris Murphy, Fred Bunting: Real World Color Management kertoo riittävästi ja vähän enemmänkin värienhallinnasta. Jos värienhallinnan teoria ja käytäntö kiinnostaa enemmänkin kuin että saa ne pari asetusta kuvankäsittelyohjelmassa kohdalleen, tämä kirja kannattaa hankkia.

Muita valokuvaukseen liittyviä hyviä kirjoja

Henri Cartier-Bresson: the man, the image & the world; a retrospective kuuluu jokaisen Cartier-Bressonin kädenjälkeä ihailevan hyllyyn. Miehen vanhoja teoksia on mahdotonta enää saada käsiinsä (ainakaan minun mielestäni kohtuulliseen hintaan), mutta tämä teos löytyy vielä kirjakaupoista ja sisältää tunnettujen mestariteosten lisäksi paljon ennen julkaisematonta materiaalia. Teos on alkujaan Cartier-Bressonin Pariisin näyttelyn oheisteos vuodelta 2003, mutta sitä saa vaikkapa Amazonista. Joistakin Cartier-Bressonin kirjoista on myynnissä uusintapainoksia ja jokaista voin suositella.

Aperture-kustantajan Aperture-lehti oli minulle vähän liian "korkeaa taidetta". Vuoden tilaus jäi uusimatta heti ensimmäisen vuoden jälkeen. Ok, se on nykyvalokuvataiteen äänitorvi ja minä olen konservatiivisempi. Muilla riittää toivottavasti enemmän ymmärrystä mm. seksikommuunikuvareportaasien tutkistelulle. Perinteikkäällä kustantajalla on kuitenkin listoillaan erinomaisia valokuvateoksia, joten sivuille www.aperture.org kannattaa surffata.

Magnumin kuvat kautta aikojen ovat olleet aina sytyttäneet. Hyllyyni ovat päätyneet järkäleet William Manchester: In Our Time - The World As Seen By Magnum Photographers, Magnum Stories (Phaidon), Magnum Degrees (Phaidon). Näistä ensimmäinen on jo jonkun sortin klassikko (ja edelleen saatavilla!). Se kuuluu ehdottomasti jokaisen kuvajournalismista kiinnostuneen kirjahyllyyn.

Ansel Adamsin kuvat ovat kerta kaikkiaan huikeita. Adamsin kirjoja löytyy Amazonista aika lailla, mutta klassikot on myyty jo aikaa sitten. Minulla on mm. Ansel Adams: Examples Making of 40 Photographs, jossa Adams kertoo kuvistaan, ja Yosemite and the High Sierra. Mikä tahansa hänen kirjoistaan on varmasti vaikuttava.

Web-kauppoja

Web-kaupoissa olen aina käyttänyt mieluummin luotettavia kuin kaikkein halvimpia ostopaikkoja. Aivan varmasti löydät halvempia kauppoja, mutta jos haluat olla varma siitä että jokainen tuote on aito akkuja ja muistikortteja myöten ja takuut sekä palautusoikeudet voimassa, siitä kannattaa mielestäni maksaa hieman.

B&H Photo Video on maailman suurin valokuvausalan kauppa. Sieltä saa kaikkea ja miltei kaikkea on aina hyllyssä. Tilaus tulee noin viidessä arkipäivässä Jenkkilästä kotiovelle Suomeen, UPS tullaa tavarat puolestasi ja Eurohinta on nykykurssilla (toukokuu 2008) koko summalle alle dollarihinta (siis kun tilaat esimerkiksi 1000 USD kamat, ne ovat tullattuna kotiovellasi alle 1000 EUR hintaan). Canonin ammattilasilla on maailmanlaajuinen takuu, mutta rungoilla vain maanosanlaajuinen. Lisäksi kannattaa muistaa että Jenkkilässä on verkkojännite 110v/60Hz sekä videoformaattina NTSC.

Technik Direkt oli pitkään hovihankkijani. Sieltä on tullut hankittua useita kameroita, muistikortteja, salama ja sen sellaista. Palvelu on pelannut ja hinnat ovat olleet varsin kohtuulliset. Viallisen muistikortin palautus onnistui mallikkaasti: vaihtoivat viallisen SanDiskin peruskortin Ultra II:een (se oli silloin SanDiskin paras versio). Toimitus 7 - 8 päivää jos kamat ovat hyllyssä (kannattaa tiedustella sähköpostilla englanniksi). TechnikDirekt on Euroopassa (Saksassa) joten maanosanlaajuiset takuut ovat voimassa (esimerkiksi Canonilla rungot).

Verkkokauppa.com on ollut Epsonin värien ja papereiden toimittajani, se kun on työmaan Helsingin konttorin vieressä ja hinnat ovat kohdallaan. Aina hyllyssä Epson 2100 värejä!

Amazon UK on kirjallisuustoimittajani. UK saitti on englanniksi, olkoonkin että hinnat ovat puntina. Toimitus yleensä noin viikossa, jos menee pidempään niin siitä kerrotaan tilauksen yhteydessä.

 

Copyright © Jussi Ristilä 2003 - 2008. Viimeksi päivitetty 4.6.2008
www.ristila.com