www.ristila.com -> VAELLUSTARINAT -> SEITSEMINEN 02

JOHDANTO    |    MUOTKA 09    |    MUOTKA 07    |    ABISKO 06    |    BIRGITAN POLKU 06    |    KEBNEKAISE 05    |    KEVO-UTSJOKI 04    |    SAREK 03    |    SEITSEMINEN 03    |    HELVETINJÄRVI 03    |    SAAME-POLKU 02    |    OULANKA 02    |    SEITSEMINEN 02    |    HELVETINJÄRVI 02    |    PUKALA 02
 

Viikonloppu Seitsemisen kansallispuistossa

Suunnittelua

Polku metsään23.4.2002. Päivämäärä on lyöty lukkoon. Ostin uuden kartan 1980 päivätyn ohelle, sillä puistoa näkyi laajennetun merkittävästi. Hyvä hankinta, puistossa on rajoitusalueita ja ne näkyvät nyt uudella kartallani. Myös polut ovat muuttuneet (niitä on enemmän, paitsi rajoitusalueilla). Alueella saa leiriytyä vain telttapaikoille (valitettavasti) ja kaikki telttapaikat ovat alueen eteläosassa! Reitti on vielä muhimassa, mutta puiston "nähtävyydet" se kattanee.

30.4.2002. Reitti alkaa hahmottua, kartalla on nyt kymmenkunta post-it-lappua merkkaamassa mahdollisia leiripaikkoja, parkkipaikkoja sekä reittipisteitä. Leiriytymismahdollisuuksia tuntuu olevan valitettavan rajoitetusti. Alueen pohjoispäässä ei ole leiripaikkoja ollenkaan.

13.5.2002. Reittisuunnitelma on valmis. Nyt GPS-pisteitä hakemaan Tampereen pääkirjasto Metsoon!

Perjantai 14. kesäkuuta

Lähtö meni sitten niin myöhäiseksi kuin vain hämäläisellä voi mennä. Kello taisi olla yhdeksän kun lopulta kääänsin Mersun nokkaa kohti Seitsemisen kansallispuistoa. Iltapäivällä oli tullut vettä ihan kunnolla, mutta sää oli seljennyt hiljalleen ja nyt näkyi jo kaistaleita vanhaa taivasta. Ehkä en kastuisikaan heti aluksi kuten edellisellä reissulla Helvetinjärvelle.

Mukaan olin pakannut uutena varusteena MSR:n Dragonfly -painekeittimen. Kaima-Jussilla on samanlainen ja kerran tuolla keiteltyäni olin valmis hankkimaan oman samanlaisen. Samaan pakettiin laitoin MSR:n teflonkattilat. Lueskelin Internetistä käyttäjien kokemuksia ja pakkasin kattiloiden väliin kankaan, jotta herkkä teflonpinta ei irtoaisi kattiloista. Ja paketin sisälle pakkasin keittimen sijaan sapuskaa. Ensimmäiset naarmut olivat ilmestyneet sisempään kattilaan jo kuljetuksessa, sillä alumiininen irtokahva oli pakattu vain muovipussiin kattiloiden sisälle.

Matkalla aloin jo suunnitella tämän illan taipaleen lyhentämistä, jotta pääsisin nukkumaan perjantain puolella. Toisaalta valoa kyllä riittäisi läpi yönkin. Kurvasin parkkipaikalle Ison Seitsemisjärven eteläreunalle kymmenen maissa. Paikalla olikin jo kuusi autoa. Ei muuta kuin saappaat jalkaan ja reppu pykälään!

AuringonlaskuAurinko oli jo laskemassa ja metsä oli kostea, kesäisen vihreä ja hämyinen. Matka joutui mukavasti. Lähestyessäni lähintä leiriytymispaikkaa jo leiriytyneitten elämä kuului muutaman sadan metrin päähän. Siellä ne kuusi autollista taisivat pitää leiriä. Eipä sitä toki paljon kauemmaksi olisi itsekään jaksanut kaljaa kantaa. Muutama nokkela oli kantanut väkevämpiä virvokkeita. Paikka oli kyllä hieno, mutta ihan tätä en ollut ajatellut reissua suunnitellessani. Onneksi seuraavalle paikalle Seitsemisjoen varteen olisi vain pari kilometriä.

KokkailuaSeitsemisjoen leiripaikka ei ollut kovin ihmeellinen. Metsän keskellä oli sääskiä riittävästi, mutta Offi on onneksi tehokasta ainetta. Kokoilin uuden keittimeni ja laitoin teeveden tulelle. Telttakin oli pystyssä puolilta öin. Ja paikassa oli ihana rauha.

Leiri aamullaLeiripaikka aamulla. Makuupussi tuulettumassa ja telttakin alkaa kuivua.

SeitsemisjokiSeitsemisjoki on tällä kohdin enemmänkin puro. Joen vesi on ruskeaa ja humuspitoista suoalueen vettä kuten muuallakin puistossa. Vain muutamassa "kirkas"-nimisessä järvessä ja lammessa on kirkasta vettä. Lisäksi Soljosten pohjoispuolella on lähde. Itse kannoin mukanani vesipulloa ja join järvien vettä vain keitettynä. Muistan lukeneeni jutun keväisistä purovesistä saadusta mahataudista, mutta en sen tarkemmin osaa sanoa vesien juotavuudesta. Joka tapauksessa mahatauti metsässä on aivan erityisen kurjaa, joten olen ollut aika varovainen vesien kanssa.

Lauantai 15. kesäkuuta

Aamu koitti poutaisena, lämpöä oli yli kymmenen astetta. Aamupalan jälkeen suuntasin kohti puiston eteläosaa. Tarkoituksenani oli käydä Multiharjulla ja Hirviharjulla, keitellä lounsata iltapäivällä Joenristillä ja leiriytyä sitten illalla Liesijärvelle.

Aarnialueen ruohonjuurtaAarnialueMultiharjun aarnialue on hieno paikka. Metsällä on ikää toista sataa vuotta ja sen voi aistia kävellessään viileässä kellarimetsässä.

Arrnialue jälleenKolopuuAarnialue jatkuu tien eteläpuolelle. Polku on siellä pienempi ja vastaan ei tule bussilastillista ihmisiä, mutta ikimetsä on kyllä mahtavimmillaan juuri Multiharjulla.

Polku metsäänPolku metsäänHirviharjulle oli eteläpäähän merkitty vanhaan karttaani näköalapaikka, mutta se oli kasvanut umpeen viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

Linnunpoika polullaMatkalla Hirviharjulta pohjoiseen lähti jalkojeni juuresta lintu raahustamaan melkoista meteliä pitäen. Jaha, taitaa olla poikue jossakin tässä lähellä. Tarkemmin katsoen pikkuisia vikelsi emon luota joka suuntaan, pari suoraan minuakin kohti. Laji jäi tunnistamatta emon mennessä niin lujaa ja näyttävästi kauemmas, mutta pikkuiset jäivät paikoilleen ja koettivat olla liikkumatta, keskellä polkua.

Keittelin sapuskaa Joenristillä ja menohaluja tuntui vielä riittävän. Ajattelin sitten kiertää Soljosten kautta Liesijärvelle. Soljosten liepeillä polku käy suojelualueen ulkopuolella ja siellä on uusien, karttaan merkitsemättömien metsäteiden verkosto. Polulta on varsin helppo eksyä, mutta kyllä ne risteykset sieltä löytyvät.

SuolampiSoljostensoiden polkua en kiertänyt rajoitusten vuoksi, mutta kävelin kyllä suon pohjoisrantaa. En ole aikaisemmin talsinut soilla (normaalistihan siellä upottaa), mutta tukevia pitkospuita pitkin oli hyvä kulkea.

Soljosten pohjoispuolella on polun (tässä oikeastaan metsäautotien) varressa lähde, josta kannatta täydentää juomavesivarastoa. Alueen polkujen taso vaihtelee hieman, huonoimmatkin kulkemani olivat kyllä hyvässä kunnossa. Enemmänkin harmittaa, kun poluksi merkitty väylä osoittautuukin metsäautotieksi. Siinä alkaa jo hieman kadota illuusio koskemattomassa luonnossa liikkumisesta.

MyllyLiesilammen lähellä on vanha myllyn paikka. Nykyinen mylly ei tosin ole alkuperäinen, vaan muualta tuotu. Paikalla kannattaa kuitenkin käydä, myllyyn pääsee kurkistamaan sisälle ja paikalla voi ihmetellä myllyn sijaintia. Mylly on nimittäin keskellä ei-mitään, Koverolle ja muillekin tiloille on matkaa kilometritolkulla.

Liesijärvellä on kaksi leiriytymispaikkaa ihan vieri vieressä. Eteläisempi, johon itse asetuin, on pienempi. Tilaa on kuitenkin useille teltoille. Pohjoisemmassa on sitten puuvaja ja puusee ja tilaa vielä enemmän. Hienoja paikkoja järven rannassa.

Sunnuntai 16. kesäkuuta

Tööt, tööt! Tuosta äänestä ei voi erehtyä. Kohottaudun hieman makuupussissani ja kurkistan telttani pikku ikkunasta ulos. Juu, joutsen lentää melkoista meteliä pitäen reilun kymmenen metrin päästä ohi. Jään makoilemaan pussiini ja hetken kuluttua lintu lentää takaisin samaa reittiä. Nukahdan ja herään samaan ääneen kohta uudelleen.

Muurahaiset ja paarmaAamu on kaunis ja lämmin. Mittarini näyttää jo ennen puolta päivää 18 astetta varjossa. Taitaa olla hikisiä kilometrejä edessä. Paarmatkin ovat vironneet. Huiskin, läiskin ja saan kuin saankin muutaman hengiltä. Maasta kuuluu surinaa ja huomaan muurahaistenkin saaneen kiinni yhden paarman. Seuraan sivusta kuinka pikku muurahaiset raahaavat suuren saaliinsa ympärille kiviä ja ison puulastun saaliinsa päälle. Surina vaimenee. Enpä tiennyt, että muurahaiset tappavat paarmoja. Aina oppii kun on kotoa poissa.

SuoheinääPuurot tuulensuojaan, kamat reppuun ja matkaan. Lämmintä oli, mutta matka joutui mukavasti. Viittoja seuraten löysin helposti Koveron tilalle. Matkalla oli pari aittaa ja suolla ilmeisesti vanha heinäpelto aittoineen. Seitseminen on kulttuurimaisemaa ja osaa puistosta käytetään yhä vanhaan malliin. Kovero on perinnetila ja tilan liepeillä Multiharjun pohjoispuolella on tervaksiksi kuorittuja mäntyjä, joista tehdään tervaa tilan miilussa.

Tilan kierrettyäni jatkoin pohjoiseen. Keittelin sapuskaa Kirkaslammin rannalla ja kiersin vielä luontopolkua autolleni Kirkaslammin infopisteelle Ison Seitsemisjärven rannalle.

Muutama GPS-piste alueelta

Pisteet ovat YKJ-järjestelmässä (Garminissa päälle KKJ ja Hayfordin ellipsoidi niin toimii ok). Pisteet on luotu peruskarttaa ja koordinaattilevyä käyttäen ja ne on todettu maastossa riittävän tarkoiksi (en ole viitsinyt editoida niitä vaelluksen aikana).

Seitsemisjärven infopiste ja parkkipaikka 3309770 6874760
Haukilammen leiripaikka 3311010 6873630
Seitsemisjoen leiripaikka 3312430 6873040
Jokiristin leiripaikka 3312700 6872630
Mylly 3313940 6873260

Liesijärven leiripaikka 3315110 6874240
Lähde Soljosten pohjoispuolella 3314696 6872210
Multiharjun infopiste ja parkkipaikka 3311450 6871820
Tulusmäki polun ja tien risteys 3311910 6871300

Jussi Ristilä
www.ristila.com